Een elektrische laadpaal thuis installeren, een goed idee?

Thuis een laadpaal installeren voor uw elektrische wagen heeft voordelen zowel op ecologisch, technisch als economisch vlak. Toch moet u ook rekening houden met een aantal technische vereisten.

Optie 1: Geen laadpaal

Constructeurs van elektrische wagens hebben doorgaans kabels ter beschikking met een adapter waarmee u uw wagen 's nachts kunt opladen via een gewoon stopcontact.Hebt u thuis zonnepanelen? Dan kunt u deze elektriciteit ook gebruiken om uw wagen overdag op te laden. U hoeft dus niet noodzakelijk te investeren in een laadpaal voor thuis. U kunt uw elektrische wagen eveneens opladen in een benzinestation of misschien aan een laadpaal in uw bedrijf. Daar kan u uw wagen meestal sneller opladen.

Optie 2: Een laadpaal installeren

Als uw elektriciteitsinstallatie het toelaat, biedt de investering in een laadpaal tal van voordelen:
Ecologisch:
met een laadpaal daalt de laadtijd naar minder dan 6 uur (tegenover 10 uur met een klassiek stopcontact). Hebt u ook zonnepanelen, dan kunt u deze hernieuwbare energie voor 100% gebruiken om uw wagen op te laden.
Veilig en doeltreffend:
laadpalen voor thuis zijn zo ontworpen dat ze meer vermogen leveren dan een eenvoudig stopcontact, maar zonder risico op verhitting. De laadpaal wordt immers geïnstalleerd op een speciaal daartoe voorziene en beschermde kring aan het begin van de installatie en met een eigen automatische schakelaar en differentieelschakelaar 30 mA. Er is dus geen kunstmatige beperking van de stroomsterkte om oververhitting te vermijden, terwijl dat bij de adapter-lader die bij uw wagen wordt geleverd wel het geval is.
Zuinig:
elektriciteit thuis kost minder dan de elektriciteit aan openbare of gedeelde laadpalen. Als u zonnepanelen hebt, is de elektriciteit zelfs helemaal gratis!
Technisch:
een laadpaal kan uitgerust zijn met interessante en 'slimme' functionaliteiten. Zo kan het vermogen automatisch dalen als er andere grote toestellen ingeschakeld zijn of kan het opladen worden uitgesteld naar een gunstiger tijdstip. Een laadpaal kan bovendien de automatische overdracht van de laadgegevens beheren via het internet of de energiestromen tussen het elektriciteitsnet en de elektriciteitsinstallatie.

Contacteer ons nu voor een gratis offerte